• Lorem ipsum

Vitamine D voor Honden: Zorgen We voor Genoeg?

5 Sep 2023
door Claudia Smet

De meeste mensen begrijpen het belang van vitamine D-supplementen voor hun eigen gezondheid, maar hetzelfde geldt ook voor onze harige vrienden. Lage vitamine D-niveaus zijn in verband gebracht met tal van gezondheidsproblemen bij zowel mensen als honden, waaronder hart- en vaatziekten, astma, diabetes, kanker, multiple sclerose en rachitis.

Maar wat doet vitamine D eigenlijk?

Vitamine D speelt een cruciale rol bij de opname van calcium en fosfor uit de darmen en is betrokken bij de mobilisatie van calcium uit het bot. In dierlijke vorm wordt vitamine D gekoppeld aan een eiwit genaamd "vitamine D-bindend eiwit", dat het transport ervan door het lichaam mogelijk maakt.

Een zorgwekkende trend is dat honden en huisdieren steeds vaker te maken hebben met een tekort aan vitamine D. Dit is deels te wijten aan het feit dat honden meer tijd binnenshuis doorbrengen, wat hun blootstelling aan zonlicht beperkt. Onderzoek heeft aangetoond dat lage vitamine D-niveaus het risico op kanker verhogen, en er is een verband gevonden tussen lage vitamine D-niveaus en miltkanker bij honden.

Wat laten studies zien?

Studies hebben aangetoond dat honden met kanker vaak veel lagere vitamine D-niveaus hebben dan gezonde honden. Deze kankers kunnen omvatten Histiocytair Sarcoom, Lymfoom, Sarcoom, Carcinoom en Hemangiosarcoom.

Hoeveel vitamine D heeft je hond nodig?

De algemene aanbevolen dosis vitamine D is 400 IE/kg per dag. Het is echter essentieel om deze dosering aan te passen op basis van de grootte van je hond en de hoeveelheid zonlicht waaraan ze worden blootgesteld. Kleine honden of honden die beperkte toegang tot buiten hebben, hebben mogelijk meer vitamine D nodig, terwijl grotere honden misschien minder nodig hebben.

De meest eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je hond voldoende vitamine D binnenkrijgt, is via voeding. De meeste commerciële diervoeding bevat tegenwoordig voedingsstoffen om botten en tanden gezond te houden. Lees echter aandachtig het etiket van je voeding en vul indien nodig aan met Vitamine D. 

Tekenen van een tekort aan vitamine D bij honden

Als je merkt dat je harige metgezel minder energiek is dan normaal, problemen heeft met gewrichten, of zich over het algemeen niet lekker voelt, kan een vitamine D-tekort een mogelijke oorzaak zijn. Vitamine D is niet alleen belangrijk voor sterke botten en gezonde tanden, maar het speelt ook een rol bij het reguleren van het immuunsysteem van je hond en het bestrijden van ziekten.

Waarom is vitamine D essentieel voor honden?

Vitamine D is een cruciaal onderdeel van het dieet van je hond. Naast het handhaven van sterke botten en gezonde tanden, reguleert het ook het immuunsysteem en helpt het bij het bestrijden van ziekten. Tekenen van een tekort kunnen vermoeidheid, gewrichtsproblemen en algemene malaise zijn.

Hoe controleer je het vitamine D-niveau van je hond?

Bekijk altijd de ingrediënten op de etiketten van diervoeding wanneer je nieuwe producten koopt. Als het voer geen vitamine D bevat, zoek dan naar alternatieven in de dierenwinkel. Als je hond al voer met vitamine D krijgt, overweeg dan aanvullende traktaties of kauwtabletten om ervoor te zorgen dat hij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is echter raadzaam om eerst contact op te nemen met je dierenarts voor advies.

Vitamine D-vergiftiging bij honden

Wees je bewust van de tekenen van vitamine D-vergiftiging bij honden, waaronder verlies van eetlust, braken en diarree. Als je hond deze symptomen vertoont, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts, aangezien een teveel aan vitamine D schadelijk kan zijn.

Conclusie

Het verstrekken van de juiste hoeveelheid vitamine D aan je hond is van vitaal belang voor zijn gezondheid. Het is een goed idee om je hond regelmatig door een dierenarts te laten controleren om ervoor te zorgen dat zijn vitamine D-niveau binnen een gezond bereik (100 tot 120 ng/ml) blijft. Een gezonde dosis vitamine D kan bijdragen aan het voorkomen van diverse gezondheidsproblemen, waardoor je harige metgezel een gelukkig en gezond leven kan leiden.

 

De healthy heads graanvrije brokken met vitamine D voor je hond 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Trustpilot
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »