• Lorem ipsum

Alles wat je moet weten over artrose bij honden

28 Apr 2021

Artrose bij honden is één van de meest voorkomende aandoeningen. Artrose staat ook wel bekend als slijtage in de gewrichten. Door deze slijtage heeft je hond last van pijnlijke ontstekingen in de gewrichten. Hierdoor wordt het voor je hond moeilijker om naar behoren te lopen. Zo is het mogelijk dat je hond mank loopt of moeite heeft met omhoog komen. Het kan iedere hond overkomen. Het overkomt vaak oudere honden, maar dat betekent niet dat artrose bij honden een ouderdomskwaal is. 

Hieronder vertellen we je meer over artrose bij een hond. We laten je zien wat artrose precies inhoudt. Daarnaast gaan we dieper in op de symptomen van artrose bij een hond. We laten zien hoe dit ontstaat en welke impact artrose bij honden op de levensverwachting heeft. Alhoewel artrose bij honden een aandoening is die niet meer te genezen is, is een behandeling gericht op het verminderen van de klachten mogelijk. Bij Healthy Heads kun je terecht voor diverse producten die je hond de ondersteuning bieden die het nodig heeft. Binnen ons aanbod tref je verschillende supplementen aan die hiervoor geschikt zijn.

Wat is artrose?

Artrose, ook wel bekend als osteoartritis, is een aandoening waarbij slijtage aan de gewichten zorgt voor pijnlijke ontstekingen. De gewrichten van een hond verslijten als het kraakbeen afneemt. Kraakbeen zorgt er namelijk voor dat gewrichten soepeler blijven. Als dit afneemt, zal je huisdier strammer gaan bewegen. Bovendien kan er een ontsteking ontstaan in het gewrichtskapsel. Er zijn een aantal gewrichten waar artrose bij honden vaker dan gemiddeld voorkomt. Hierbij kun je denken aan de knieën, heupen, ellebogen, tenen en wervels. Alhoewel vaak gedacht wordt dat het een ouderdomskwaal is, kan artrose ook bij jongere honden voorkomen. Artrose bij honden kan meerdere oorzaken hebben.

Hoe herken je artrose bij honden?

Artrose bij een hond heeft meerdere symptomen. Ten eerste zorgt de slijtage van de gewrichten voor een algehele stijfheid bij je trouwe viervoeter. Dit merk je op meerdere manieren. Zo kan je hond moeite hebben met opstaan, maar het kan ook zijn dat het dier zich algeheel minder soepel voort kan bewegen. Ook kan het zijn dat je hond kreupel of mank loopt, of even de tijd nodig heeft om opgestart te raken. Daarnaast kan je huisdier moeite krijgen met het springen in de auto of op de bank. 

Tevens merk je dat je hond minder zin heeft in activiteiten zoals bijvoorbeeld apporteren of rennen. Ook kan het voorkomen dat je hond ineens gaat zitten of liggen tijdens het uitlaten. Vaak hebben honden met artrose moeite met gladde ondergronden. Hier glijden ze geregeld op uit. Tevens kan het je opvallen dat het humeur van je hond steeds slechter wordt. Hij of zij is vaker chagrijnig dan normaal. Daarnaast is pijn bij een hond één van de symptomen van artrose. Vaak gaat het hierbij om chronische pijn. Dit kan leiden tot pijnreacties wanneer het dier aangeraakt wordt. Bij chronische pijn gaat een hond niet piepen zoals bij een normale pijnreactie, maar zal het dier vaker hijgen. Dit hijgen vindt ook plaats als het dier niet actief bezig is geweest.

Hoe ontstaat artrose in de gewrichten van honden?

Binnen de gewrichten van een hond zijn de uiteinden van de botten voorzien van kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat de botten in een gewricht soepel langs elkaar kunnen bewegen. De druk wordt evenredig over het kraakbeenoppervlakte verdeeld, wat overbelasting van een gewricht voorkomt. Helaas kan het voorkomen dat de belasting in een gewricht te hoog is. Normaal gesproken zorgt gewrichtsvloeistof ervoor dat het kraakbeen tijdens het bewegen voldoende gesmeerd wordt. Bij overbelasting van een gewricht kan dit proces minder goed uitgevoerd worden. 

Het overbelasten van een gewricht zet een aantal reacties in gang die op de lange termijn artrose bij een hond tot gevolg kunnen hebben. Overbelasting leidt tot een teveel aan gewrichtsvloeistof. Hierdoor verloopt de smering van het kraakbeen minder effectief. Dit leidt tot een afname van het gewrichtskraakbeen en een verdikking van het gewrichtskapsel. Dit maakt het gewricht niet alleen stijver, maar het zal ook schuren. Dit heeft slijtage als gevolg. Ook kunnen er ontstekingen in het gewricht ontstaan. Kraakbeen heeft de tijd nodig om te herstellen, wat ervoor zorgt dat de artrose alleen maar erger wordt.

Overbelasting kan een verklaring zijn voor het ontstaan van artrose bij honden. Het is niet de enige verklaring. Soms kan een andere onderliggende aandoening als verklaring dienen voor het ontstaan van artrose. Hierbij kun je denken aan heupdysplasie of elleboogdysplasie. Ook een langdurig gebrek aan voldoende aminozuren vergroot de kans op artrose bij honden. Tevens kan het zo zijn dat er geen aanwijsbare oorzaak is. Dit is vaak het geval bij gewrichten die niet enorm belast worden, maar toch ontstoken raken. 

De levensverwachting van honden met artrose

Welke impact heeft artrose bij honden op de levensverwachting? Het is een vraag die ons geregeld gesteld wordt. In principe zorgt artrose er niet voor dat je hond minder oud wordt. Het is geen aandoening die de dood tot gevolg kan hebben. Wel is het zo dat artrose veel pijn bij een hond kan veroorzaken. Daarom vragen baasjes zich vaak af bij een hond met artrose: wanneer is het genoeg? Als de pijn zo ernstig wordt dat de kwaliteit van het leven van je hond te laag is, kun je er beter voor kiezen om je trouwe viervoeter in te laten slapen. Dit is een pijnlijke en verdrietige beslissing, maar als baasje heb je de verantwoordelijkheid om te kiezen wat het beste is voor je hond.

Wat kun je doen tegen artrose?

Artrose bij honden kan goed behandeld worden. Artrose kan niet meer genezen worden, maar er zijn genoeg opties mogelijk om de klachten te behandelen. Ten eerste is het mogelijk om artrose te voorkomen dan wel de kans op deze aandoening te verkleinen. Goede voeding is hierbij van essentieel belang. Naast genoeg vitamines en mineralen is het van belang dat je hond voldoende aminozuren binnen krijgt. Let hierbij wel op dat het per ras kan verschillen wat voldoende is. Voldoende beweging is ook goed, maar let hierbij goed op dat er geen sprake is van overbelasting. Daarnaast kan overgewicht ervoor zorgen dat gewrichten overbelast raken, met artrose als gevolg. 

Als je hond al last heeft van artrose, is genezing niet meer mogelijk. Wel kan het proces vertraagd worden en de pijn verminderd worden. Ten eerste kan dit door aangepast te bewegen. Niet bewegen verergert juist het proces. Gedoseerd bewegen helpt juist wel. Hierbij kan gekozen worden voor activiteiten die de gewrichten niet overbelasten, zoals bijvoorbeeld zwemmen. Daarnaast kun je bij de dierenarts terecht voor pijnstilling. Ook het aanpakken van overgewicht is een goede manier om de overbelasting op de gewrichten tegen te gaan. In sommige gevallen is een operatie nodig. Daarnaast kunnen onze supplementen je hond de ondersteuning bieden die het nodig heeft. 

Complete Support van Healthy Heads

Binnen het aanbod van Healthy Heads vind je diverse soorten supplementen voor honden. Eén van de aanraders uit ons assortiment is Healthy Heads Complete Support. Hierbij heb je de keuze uit twee varianten: Complete Support Poeder en Complete Support Vloeibaar. De speciale formule van Complete Support is ideaal voor het smeren en ondersteunen van kraakbeen, pezen, banden en gewrichten. Daarnaast is er de bewezen verlichtende werking bij honden met artrose. Dit komt onder meer door de aanwezige werkzame stoffen zoals Glucosamine en Chondroïtine. Complete Support is geschikt voor ieder type hond. Artrose bij een hond verlichten met een voedingssupplement? Bij Healthy Heads vind je alles wat je nodig hebt op het gebied van hondensupplementen. Neem gerust een kijkje binnen ons assortiment. 

Reacties
Natasja Schrijver
11 Mei 2021
Goedenmiddag ik heb de complete support poeder bij jullie besteld maar ik merk dat als ik het mix met de brokjes er meer in het bakje blijft zitten dan dat mijn Roxy op eet nu zag ik dat jullie ook de vloeibare variant hebben,mijn vraag is is deze ook in kauwbare supplement te krijgen?
Mijn volgende vraag is dan ook wat ik kan geven als gezond maar toch lekker tussendoortje/beloning.
Ik hoop dat u mij kunt helpen.
Vrg
Natasja Schrijver
Laat een reactie achter
Trustpilot
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »