• Lorem ipsum

Vachtverzorging bij een kat: hoe pak ik dit aan?

3 Aug 2021

In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over vachtverzorging bij een kat. Het goed verzorgen van de vacht voorkomt zowel vacht- als huidproblemen bij een kat. Binnen het assortiment van Healthy Heads vind je een hoop producten voor katten die je kunnen helpen bij het verzorgen van een kat met huidproblemen. Diverse oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen. Hieronder vertellen we je meer over de huid- en vachtproblemen waar een kat last van kan hebben, wat de onderliggende oorzaken hiervan zijn en wat je kunt doen om dergelijke problemen te voorkomen.

Waarom is vachtverzorging bij een kat belangrijk?

Vachtverzorging bij een kat voer je niet alleen uit omdat het ervoor zorgt dat de vacht van je kat er fantastisch uitziet. De vacht beschermt de kat op meerdere manieren. Door de aanwezigheid van een vacht wordt voorkomen dat de huid snel beschadigd raakt. Als een kat bijvoorbeeld langs een scherpe tak loopt, voorkomt de vacht dat de huid door de tak een wondje kan oplopen. Daarnaast vervult de vacht een isolerende functie. Zonder kattenvacht zou je kat gevoeliger zijn voor wisselingen in de temperatuur.

Waarom je huidproblemen bij een kat liever wilt voorkomen

Als de vacht niet goed verzorgd wordt, heeft dit ook een negatieve impact op de huid van een kat. Een kat beschikt niet over een groter orgaan dan de huid. Daarom is het extra van belang dat de huid in gouden conditie behouden wordt. De huid van dit dier vervult een aantal belangrijke functies:

  • Houdt ziekteverwekkers buitenboord
  • Regulatie van lichaamswarmte
  • Afscheiding van zweet, talg en hormonen
  • Houdt belangrijke lichaamsvloeistoffen binnenboord
  • Zintuigelijke waarneming
  • Opslag van vet

Hoe herken ik een kat met huidproblemen?

Vacht- en huidproblemen komen vaak tegelijk voor. Vachtproblemen kunnen op zichzelf staan, maar deze problemen kunnen ook het gevolg zijn van huidproblemen. Bij dergelijke problemen zijn een aantal symptomen zichtbaar. Als je vermoedt dat je kat hier last van heeft, kun je controleren of deze symptomen aanwezig zijn.

Doffe vacht bij een kat

Een doffe vacht bij een kat kan een indicator zijn van onderliggende vachtproblemen. Echter hoeft dit niet per se het geval te zijn als dit het enige symptoom is. De vacht kan namelijk ook wat doffer zijn als je kat aan het verharen is. Tijdens de ruiperiode krabt een kat zich geregeld om van de losse vacht af te komen. Een combinatie van geregeld borstelen en supplementen voorkomt dat je kat hier al te veel last van heeft. In combinatie met andere symptomen kan een doffe vacht alsnog een indicator zijn van vachtproblemen bij een kat.

Jeuk bij een kat

Jeuk bij een kat hoeft niet meteen te betekenen dat er iets aan de hand is. Iedere kat heeft wel eens jeuk. Dat is niet erg. Het wordt pas problematisch als het je opvalt dat je kat vaker dan gemiddeld aan het krabben is. Vooral bij jeuk aan de kop of nek van een kat kan er sprake zijn van een onderliggend probleem met de vacht. Het kan ook wijzen op vlooien.

Een kat met huidproblemen heeft korstjes

Een ander symptoom van een kat met huidproblemen zijn korstjes. Deze korstjes komen voornamelijk op de rug van je huisdier voor. Op andere plekken op het lichaam kunnen er, door overmatig krabben, wondjes ontstaan.

Kale plekken

In het geval van problemen met de vacht of huid van een kat kunnen er kale plekken ontstaan. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor kale plekken bij een kat. Ten eerste kan het dier zich overmatig likken als hij of zij last heeft van jeuk. Dit kan leiden tot kale plekken. Ook staan katten erom bekend haar te verliezen als ze gestrest zijn. Daarnaast kunnen allergieën, parasieten, vlooien, mijten, schimmels en hormonale verstoringen kale plekken tot gevolg hebben.

Problemen aan de oren

Bij een kat met huidproblemen komen problemen aan de oren geregeld voor. Vaak zie je bij allergieën of mijten dat de oren ontstoken raken. Hierdoor krabben katten nog meer aan hun oren, wat de oorproblemen alleen nog maar verergert. Ook schudden katten die last hebben van hun oren meer met hun hoofd.

Kat met droge huid en schilfers

Daarnaast zie je vaak dat, in het geval van huidproblemen, een kat een droge huid heeft. Ook dit symptoom kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er een probleem zijn met de talgproductie. Dit kan leiden tot een droge huid, maar je kat kan ook last hebben van het tegenovergestelde. Als de talgproductie overmatig is, leidt dit tot een kat met een vette vacht en schilfers. Tevens kan een allergie of schimmelinfectie leiden tot een kat met droge huid en schilfers. Ook als je huisdier niet genoeg belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt, kan dit een droge huid tot gevolg hebben.

Kat vacht stinkt

Dit symptoom komt niet vaak voor, maar is wel een duidelijke indicator van vacht- en huidproblemen. De vacht van een kat kan bijzonder gaan stinken. Als dit het geval  is, is het aan te raden om snel langs te gaan bij de dierenarts.

Wat zijn de oorzaken van vacht- en huidproblemen bij een kat?

Zoals je ziet, zijn er uiteenlopende symptomen waarneembaar als je kat last heeft van vacht- of huidproblemen. Deze symptomen kunnen verscheidene oorzaken hebben. Als je kat last heeft van meerdere symptomen, is het daarom een goed idee om even langs te gaan bij de dierenarts. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van dergelijke problemen?

Stress

Als een mens veel last heeft van stress, kan dit leiden tot dermatologische problemen. Je kunt last krijgen van uitslag of een uitbraak van puistjes. Ook katten kunnen last krijgen van de huid bij stress. Kale plekken bij een kat met stress komen bijvoorbeeld vaak voor, net als haaruitval en vaker krabben en likken. De vacht van een kat kan plukkerig zijn. CBD olie kan stress verlichten. Probeer daarnaast een zo rustig mogelijke omgeving voor je kat te creëren.

Vlooien

Vlooien zijn bijzonder kleine beestjes die voor een hoop jeuk kunnen zorgen. Je kat gaat hierdoor overmatig krabben en zichzelf bijten. Je kunt een vloeimiddel of vlooienband gebruiken om vlooien te voorkomen. Mocht je kat al vlooien hebben, dan kunnen sprays, tabletten en shampoos helpen. Als je meer wilt weten over wat je moet doen als je kat vlooien heeft, is deze blog een aanrader om te lezen.

Ongedierte of schimmels

Katten kunnen een hoop hinder ondervinden van diverse soorten parasieten. Naast de hierboven benoemde vlooien kun je hierbij denken aan mijten, luizen en wormen. Het kan de moeite lonen om je woning grondig schoon te maken, want dit ongedierte kan zich binnen je huis nestelen. Daarnaast kunnen schimmels zorgen voor huidproblemen. Vaak springt een schimmelinfectie over van huisdier op huisdier.

Allergie

Tevens kunnen allergieën zorgen voor problemen. Hierbij kan het gaan om een allergische reactie op voeding, maar ook objecten uit de nabije leefomgeving kunnen een allergie veroorzaken. Dit leidt tot jeuk en overmatig krabben. Een eliminatiedieet kan je helpen om te ontdekken of je kat allergisch is voor bijvoorbeeld een specifiek eiwit. Sluit daarnaast uit wat in de nabije omgeving een allergie kan veroorzaken bij je kat.

Gebrekkige vachtverzorging

Het is belangrijk dat je de vacht van je kat geregeld verzorgt. Doe je dit niet, dan kan dit leiden tot een vervilte vacht bij een kat. Een vervilte vacht bij een kat zorgt ervoor dat er klitten ontstaan. Hierdoor ervaart een kat minder bewegingsvrijheid, want de vacht trekt aan de huid. Bovendien nestelen parasieten zich graag in klitten. Gebrekkig onderhoud zorgt ervoor dat je kat minder goed in zijn vel zit. De vacht van een kat staat open in de winter en ligt in de zomer. Is dit niet het geval, dan zorgt een gebrek aan vachtverzorging ervoor dat je kat dit niet meer goed kan reguleren.

Kan ik vacht- en huidproblemen bij een kat voorkomen?

Alhoewel niet ieder vacht- of huidprobleem bij een kat voorkomen kan worden, zijn er wel stappen die je kunt ondernemen om de kans hierop te verkleinen. Als baasje van een kat wil je jouw huisdier graag in gouden conditie houden. Onze natuurlijke kattensupplementen kunnen je hierbij helpen. Het is een investering in de gezondheid van je kat die de moeite waard is.

Hoe Perfect Skin kan helpen bij huidproblemen

Healthy Heads Perfect Skin is het perfecte supplement bij huidongemakken en jeuk. Deze aanvulling op het dagelijkse dieet van je kat verbetert het herstellend vermogen van de huid en vacht. Dit komt onder meer doordat dit product bestaat uit een mix van belangrijke Omega 3- en Omega 6-vetzuren, vitamine E en vitamine C. Door de aanwezigheid van plantaardige ingrediënten heeft dit natuurlijke supplement ook een kalmerende werking. Hierdoor is het een aanrader voor katten die last hebben van stress. De vacht van je kat zal gaan glanzen als nooit tevoren.

Hoe Perfect Coat kan helpen bij vachtproblemen

Healthy Heads Perfect Coat is een supplement dat bijdraagt aan een gezonde vacht, huid en nagels. De vacht is een belangrijke indicator van de algehele gezondheid van je huisdier. Er kunnen veel oorzaken zijn voor een slecht uitziende vacht, waaronder een gebrek aan essentiële voedingsstoffen. Dankzij Perfect Coat wordt het herstellend vermogen van de vacht, huid en nagels optimaal ondersteund. De vacht en huid zullen er beide geweldig uitzien.

Healthy Heads helpt je bij de vachtverzorging van je kat

Binnen het assortiment van Healthy Heads tref je meerdere producten aan die je helpen om je huisdier in gouden conditie te houden. Zo is onze Omega Boost Oil bijvoorbeeld een aanrader als je kat veel last heeft van verharing, terwijl Complete Support de alles-in-één oplossing voor je kat is. Bij ons koop je de beste kattensupplementen van nu tegen scherpe prijzen. Ontdek zelf wat er mogelijk is binnen onze webshop.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Trustpilot
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »