• Lorem ipsum

Hondenvacht verzorging: 10 tips voor de mooiste vacht

21 Nov 2020
door Joey van Healthy Heads

Hondenvacht verzorging is onderdeel van de basisverzorging van je hond. Als baasje heb je een grote rol in de verzorging van de vacht van je hond. Waar katten dagelijks de helft van hun wakkere tijd besteden aan de verzorging van hun vacht, is dit bij honden minder het geval. Toch is een goede vachtverzorging voor honden niet minder belangrijk. Als je namelijk regelmatig en goed de vacht van je hond verzorgt, loopt hij er niet alleen stralend bij maar blijft hij ook gezond! Bijkomend voordeel bij een regelmatige verzorging is dat je vertrouwt raakt met het lichaam van je hond. Wanneer er een keer iets niet helemaal pluis voelt, dan zal je dit onmiddellijk ontdekken. Ook zal de band met je hond sterk toenemen, hij waardeert het namelijk enorm wat je allemaal voor hem doet. Echt waar!

Een goede manier om de vacht van je trouwe vriend in topconditie te houden, is natuurlijk om de vacht te laten verzorgen door een professionele hondentrimmer. Nadeel hiervan is dat dit behoorlijk kostbaar is. De meeste mensen schakelen daarom alleen een hondentrimmer in voor het trimmen van de vacht. De reguliere verzorging van de vacht doen de meeste mensen gewoon zelf. En dit is gelukkig ook erg goed te doen! Je moet alleen wel even weten waar je op moet letten. Daarom hebben wij van Healthy Heads de belangrijkste tips en adviezen verzameld en voor jou een op rijtje gezet. Wij wensen je heel veel plezier en succes bij het in de praktijk brengen van alle tips!Inhoudsopgave


Het belang van een goede en gezonde vacht


Functie van de vacht
Socialiseren
Controleren
Een schoner huis
Vrienden voor het leven


Wat is een goede vacht?


Textuur van de vacht
Ruien
Sterke en gezonde hondenvacht
De geur van de vacht


Hondenvacht verzorging: 10 tips voor de mooiste vacht


Tip 1 - Borstel de vacht
Tip 2 - De vergeten borstelplekken
Tip 3 - Periodiek badderen
Tip 4 - Gezond hondenvoer
Tip 5 - Supplementen voor honden
Tip 6 - Gezonde hondensnacks
Tip 7 - Voorkom teken- en vlooien
Tip 8 - Gebruik kokosolie
Tip 9 - Blijven bewegen
Tip 10 - Raadpleeg je dierenartsHet belang van een goede en gezonde vacht


Je hond is als familie voor je. Alleen het beste is goed genoeg voor hem! Je wilt dus niets liever dan dat je trouwe vriend gezond en gelukkig door het leven gaat. Een gezonde, zachte en mooie glanzende vacht mag hierbij niet ontbreken. Wist je namelijk dat de vacht van je hond zijn algehele gezondheid weerspiegelt? Je zult begrijpen dat een goede verzorging van de vacht daarom extra belangrijk is. Controleer bij het verzorgen van de vacht ook regelmatig de huid, ogen, oren en nagels. Ook dit behoort toe tot de basisverzorging van je hond.

Functie van de vacht

Wat is nu eigenlijk de functie van de vacht van een hond? Nou, dat kunnen we kort uitleggen. Mensen hebben een gigantisch netwerk van bloedvaten die zorgen voor de warmteregulatie. Honden hebben dit niet. De vacht reguleert bij honden volledig de warmte. Zodra je hond naar buiten de kou in gaat, zorgen de spieren in de huid ervoor dat zijn haren overeind gaan staan Hierdoor wordt de vacht dikker en dus beter bestand tegen de kou. Handig hé! Helaas kleeft er ook een nadeel aan. Namelijk wanneer het buiten warmer wordt. De vacht kan de huid namelijk niet verkoelen. Een hond raakt zijn warmte kwijt door te hijgen en door te transpireren via de voetzooltjes. Dit is de enige plek bij honden waar zweetklieren zitten.

Socialiseren

Een verzorgde hondenvacht is op het gebied van socialisatie essentieel. Een hond die er mooi en verzorgd uitziet, komt namelijk op mensen beter over. Ze zullen minder snel achterdochtig zijn en je hond sneller vertrouwen. Mensen zullen een goed verzorgde hond dus eerder aanhalen of uitnodigen om zelf mee te spelen of om te laten spelen met hun eigen hond. Wil je je puppy of hond goed laten socialiseren? Begin dan bij het verzorgen van de vacht. Het lijkt misschien een gek verband, maar in werkelijkheid heeft het een psychologische werking. Zo zal je zelf waarschijnlijk ook meer argwaan hebben wanneer een onverzorgde man of vrouw je aanspreekt dan wanneer dit niet het geval is.

Controleren

De hondenvacht verzorging geeft ook direct de gelegenheid om het lichaam van je hond te controleren. Door hem zorgvuldig te borstelen kom je sneller verdachte onregelmatigheden of bultjes tegen die normaal nooit zouden opvallen omdat ze bedenkt worden door de vacht. Ook kan je gelijk je hond inspecteren op parasieten zoals vlooien of teken. Controleer naast de vacht ook regelmatig het gebit van je hond. Hetzelfde geldt voor de poten, kussentjes en de nagels. Door consequent het hele lichaam van je hond te controleren, zullen mogelijke problemen sneller opvallen!

Een schoner huis

Je trouwe viervoeter verliest nu eenmaal haar. Dit is inherent aan een hond in huis. De ene hond zal meer haren verliezen dan de ander, maar voorkomen is onmogelijk. Maar je kan het wel verminderen! Door de vacht van je hond regelmatig te borstelen of kammen, zal hij minder haren en huidschilfers verliezen. Regelmatig borstelen is ook het devies wanneer iemand in je gezin vatbaar is voor allergieën. Dit zal zeker helpen bij verminderen van het aantal rondvliegende huidschilfertjes, die verantwoordelijk zijn voor de allergische reactie.

Vrienden voor het leven

De laatste én de leukste reden om geregeld je hond lekker in de watten te leggen is de band die je hierdoor met je hond opbouwt. Veel mensen nemen het gezelschap van hun hond namelijk te vaak als vanzelfsprekend. Door regelmatig een momentje te nemen voor het verzorgen van de vacht, werk je tegelijkertijd aan jullie band. Het stelt je in staat om je trouwe vriend echt even die aandacht te geven die hij verdient. Hij zal er erg blij van worden en het zien als een blijk van liefde. En zo zal je het zelf ook gaan zien, echt even quality time met elkaar!

Jong geleerd is oud gedaan

Begin van jongs af aan met het regelmatig verzorgen van je hond. Het is namelijk erg belangrijk dat je hond eraan gewend raakt dat je zijn vacht verzorgt en je toestaat dat je overal aan komt. Bouw dit bij een puppy rustig op. Begin in eerste instantie met het oefenen om overal aangeraakt te worden. Begin met rustig aaien over de borst en rug. Neem vervolgens ook de kop en poten mee en aai je hond eens voorzichtig over zijn buik. Ontdek wat je hond prettig vindt en wat niet. Oefen kort en stop als je merkt dat je hond iets niet fijn vindt. Herhaal dit continu.

Als je puppy of hond het op een gegeven moment geen probleem vindt dat je hem overal aanraakt, pak er dan eens een borstel bij. Ook is het handig om er een standaard ritueel van te maken. Zo weet je hond op een gegeven moment wat er van hem verwacht wordt. Je kunt de training bevorderen met een beloningsbrokje.

 

Wat is een goede vacht?

Wanneer je denkt aan een goede vacht, dan zal je waarschijnlijk als eerste denken aan de mooie glanzende lokken van bijvoorbeeld een Afghaanse Windhond of een Ierse Setter. Dit soort hondenrassen zijn onderscheidend en trekken de aandacht met hun prachtige vacht. Niet alle rassen hebben echter een vacht die van nature glanzend en glad is. De vacht van honden met kortharige, ruwharige en gekrulde vachten zullen minder snel in het oog springen. Natuurlijk kunnen deze honden ook een hele gezonde vacht hebben.

Welk type vacht je hond ook heeft, het is belangrijk dat je kan zien of de vacht van je hond gezond is of niet. En dit gaat een stuk verder dan alleen hoe de vacht eruitziet. De conditie van de vacht van je hond en hoe gezond deze is kan je enorm veel vertellen over de algemene gezondheid van je hond.

Textuur van de vacht

Heeft je hond een lange, recht vacht? Dan zal deze normaal gesproken een lichte glas hebben op het moment dat zijn vacht gezond en schoon is. Honden met deze vachtstructuur hebben meer verzorging nodig om de vacht in goede conditie te houden. Een lange, rechte vacht moet dagelijks geborsteld en verzorgd worden en zal eerder een bad nodig hebben.

Als je hond een korte vacht heeft, dan ziet de vacht er over het algemeen ook glanzend uit als de vacht gezond en schoon is. Honden met een korte vacht hebben iets minder verzorging nodig. Maar dit wil niet zeggen dat de vacht nooit geborsteld hoeft te worden! Ook de kortharige vacht blijft het gezondst en mooist door regelmatig te borstelen. Met borstelen verwijder je namelijk ook dode loszittende haren en doordat je met het borstelen de huid masseert, stimuleer je de haargroei. Wist je dat al?

Heb je een puppy met een ruwe of gebroken vacht, dan heeft hij geen zichtbare glans. Maar ook zonder glans vraagt deze vacht om de juiste verzorging zodat hij sterk is en blijft.

Als laatste kan je hond ook een gemixte vacht of ondervacht hebben. Dit herken je meestal door een dichte, donzige onderlaag en een hardere vacht aan de bovenkant. Dit type vacht neemt doorgaans meer tijd in beslag en kan soms een grote uitdaging zijn. Neem deze tijd om een vette of plakkerige vacht te voorkomen.

Ruien

De ene hond verliest meer haar dan de andere. Zo verliezen sommige hondenrassen het hele jaar door haar, waar andere rassen met name in de lente en de herfst veel haarverlies hebben. Door te leren wanneer je hond haar verliest kun je ook constateren wanneer dit meer is dan normaal. Wanneer je hond namelijk overmatig haar verliest en kale plekken in zijn vacht krijgt, dan is dit een teken dat er iets aan de hand is. Raadpleeg in dit geval altijd even je dierenarts.

Sommige hondenrassen, zoals de Labradoodle, verliezen vrijwel geen haar. De haren die los komen te zitten blijven tussen de krullende vacht zitten en vallen er dus niet uit. Door de vacht regelmatig te borstelen verwijder je eenvoudig de loszittende haren. Op deze manier houd je de vacht in topconditie!

Sterke en gezonde hondenvacht

De vacht van een hond moet ijzersterk zijn, wat voor type vacht je hond ook heeft. De vacht is enorm belangrijk voor zijn gezondheid. De hondenvacht mag niet vatbaar zijn voor breken, splijten of dun worden aan de uiteinden. Wist je dat gespleten haarpunten bij honden net zo goed kunnen voorkomen als bij mensenhaar dat te lang of in slechte staat is? Let hier dus ook goed op!

Wanneer de vacht van je hond makkelijk breekt of broos is wanneer je erover wrijft, dan kan het nodig zijn om het dieet te veranderen. Kies bijvoorbeeld voor hondenvoeding die de gezonde haargroei ondersteunt. Of ondersteun de reguliere voeding met supplementen. Zo bevordert bijvoorbeeld visolie een gezonde en glanzende vacht. Zalmolie is van nature rijk aan essentiële Omega-3 vetzuren. Dit zorgt voor een mooie glanzende vacht en een gezonde huid.

De geur van de vacht

Een ruikende (lees stinkende) vacht is niet fijn. Dit wil je het liefste voorkomen. Maar hoe ontstaat die onaangename geur? Wanneer je je hond te weinig wast. Vuil, huidcellen en modder kunnen de huid van je hond namelijk goed verstoppen. Dit vervuilt niet alleen de vacht, maar dit kan ook leiden tot pijnlijke plekken en een slechte conditie van de huid en vacht.

Ook als je hond schoon is kan hij niet lekker ruiken. Huidproblemen zijn hier vaak de onderliggende oorzaak van. Bijvoorbeeld door wondjes of een schimmelinfectie. Het is daarom ook belangrijk om aandacht te besteden aan de huid van je hond. De huid verdient extra verzorging, zoals mensen ook hun huid verzorgen.

Heeft je hond last van huidproblemen of jeuk? Dan zijn er goede producten op de markt om deze problemen op te lossen. Zo is Healthy Heads Perfect Skin dé krachtigste aanpak bij huidproblemen bij honden. Dit product is 100% natuurlijk en bestaat uit een zuivere mix van plantaardige oliën. Deze ideale mix kalmeert, herstelt en verzorgt de huid van je hond.

 

Hondenvacht verzorging: de 10 beste tips voor de mooiste vacht

Tip 1 – Borstel de vacht

Het regelmatig borstelen van de vacht van je hond is een must. Afhankelijk van het type hondenras en de vacht moet dit dagelijks of om de paar dagen gebeuren. Het borstelen van de vacht is een essentiële stap in de verzorging van je hond. Hiermee verwijder je namelijk overtollig haar en breng je de vacht in een conditie waarmee je je hond gezond houdt. Daarnaast wordt door het borstelen de natuurlijke oliën in de huid en vacht van je hond gelijkmatig verdeeld. De natuurlijke werking hiervan is prachtig. Het zorgt er namelijk voor dat de vacht er gezond en glanzend uit ziet. Daarnaast verminder je door regelmatig te borstelen haaruitval.

Wil je je hond belonen wanneer hij zich keurig heeft laten verzorgen? Kies dan voor een gezonde traktatie. De hondensnoepjes van Healthy Heads zijn bevatten alle goede eigenschappen van visolie. En zoals je inmiddels weet is visolie gezond voor de huid en vacht. Healthy Heads Fish Treats is volledig vrij van conserveringsmiddelen en overige kunstmatige stoffen.

Tip 2 – De vergeten borstelplekken

De meeste hondeneigenaren borstelen hun hond wel, maar doen dit niet altijd juist. Ze borstelen hun hond bijvoorbeeld te weinig, te beperkt of gebruiken een verkeerde borstel. Vaak worden alleen de grote oppervlakten geborsteld, zoals de rug. De klitgevoelige plekken worden dan niet meegenomen. Vergeet daarom niet om ook onderstaande plekken goed en regelmatig te borstelen:

  1. De borst en de buik
  2. De oksels en ellebogen
  3. De binnenkant van de benen
  4. De knieën, poten en voeten
  5. De kont en staart
  6. De oren en onder de oren

Tip 3 – Periodiek badderen

Het is raadzaam om je hond ongeveer om de 3 maanden te wassen. Het vies worden tijdens een lekkere ravotpartij is hierbij natuurlijk niet meegerekend. Mocht je puppy onverwacht vies worden dan kun je hem gerust een keertje extra in bad doen. Doe dit echter niet al te vaak! Je hond te vaak laten badderen kan een negatief effect hebben op de huid en vacht. Te vaak wassen tast de natuurlijke oliën aan. En deze oliën zorgen juist voor de bescherming van de vacht en voorkomen dat de huid uitdroogt.

Gebruik een natuurlijke shampoo

Om een droge of geïrriteerde huid bij je hond te voorkomen adviseren wij om een irritatievrije hondenshampoo te gebruiken. Een natuurlijke hondenshampoo bevat geen kunstmatige kleur- en geurstoffen en andere agressieve ingrediënten. Let bij aanschaf van een shampoo ook of deze geschikt is voor het type vacht van je hond. Per vacht zijn er namelijk speciale shampoos verkrijgbaar.

Tip 4 – Gezond hondenvoer

De voeding van je puppy of hond is een van de belangrijkste aspecten voor het behoud van een gezonde en mooie vacht. De vacht van je hond bestaat namelijk voor een groot deel uit eiwitten. Hoe beter en rijker aan eiwitten het voer van je hond is, des te beter de conditie van de vacht is. Hondenvoer wat bijvoorbeeld rijk is aan essentiële vetzuren zijn goed voor de vacht van je hond. Problemen bij honden met de vacht of huid duidt meestal op verkeerde voeding. Kies voor een duurzame oplossing. Goedkoop is wat hondenvoer betreft vaak ook echt duurkoop. Met goede voeding houd je je hond gezond en voorkom je problemen die kostbare ingrepen tot gevolg kunnen hebben.

Doe onderzoek

Er zijn honderd-en-een verschillende merken hondenvoer. Maar welk merk is het beste voor jouw hond? Doe hier grondig onderzoek naar en staar je niet blind op de grote bekende A-merken. In de meeste gevallen sluiten deze merken namelijk niet aan op de voedingsbehoefte van jouw hond. Bekijk de achterkant van de verpakking maar eens goed. Zit er wel echt zoveel vlees- en kip in als dat er gezegd wordt? Onderzoek, vergelijk en kies voor het voer waar jij achter staat.

Wij bieden zelf de brokken van Barking Heads aan. Dit mooie, groeiende merk is afkomstig uit Engeland. De brokken van Barking Heads zitten boordevol écht vlees, vis en andere 100% natuurlijke ingrediënten. Verantwoorde voeding voor dier en natuur.

Tip 5 –Supplementen voor honden

Het gebruik van supplementen ter ondersteuning van de algehele gezondheid of specifieke problemen is bij mensen niet vreemd. Steeds meer mensen ontdekken ook de voordelen van supplementen voor hun huisdier. Door te kiezen voor aanvullend diervoeder kun je veelvoorkomende problemen voorkomen.

Visolie

Om de huid en vacht van je trouwe viervoeter te verbeteren kun je dagelijks visolie aan zijn voer toevoegen. Door deze superfood dagelijks aan de voeding van je hond toe te voegen voorkom je nare huidaandoeningen zoals eczeem, roos, huiduitslag en atopische dermatitis. Daarnaast hydrateert het de huid en vermindert het ruien. Visolie is rijk aan essentiële Omega-3 vetzuren en is een 100% natuurproduct. Kies voor de toediening van visolie wanneer je de conditie van de huid en vacht van je hond wilt verbeteren of consolideren.

Biotine, zink en methionine

Misschien zeggen deze ingrediënten je helemaal niks. Maar feit is dat ze een positieve invloed hebben op de conditie en gezondheid van een hondenvacht. Healthy Heads heeft deze unieke mix gecombineerd in het product Healthy Heads Perfect Coat. Dit aanvullend diervoeder is de ideale vachtverzorging voor je hond. 100% natuurlijk en volledig vrij van conserveringsmiddelen, kunstmatige geur- en kleurstoffen en kunstmatige smaakstoffen.

Voorkomen is beter dan genezen

Daarom adviseren wij om al van puppy af aan te starten met het gebruik van supplementen zoals bijvoorbeeld visolie. Maar mocht je dit nu pas ontdekken, dan is het nooit te laat om alsnog te beginnen. En merk je dat je hond last heeft van een slechte huid of vacht? Dan zijn er ook oplossingen die deze problemen kunnen voorkomen. Zo zijn huidproblemen snel weer verleden tijd met Healthy Heads Perfect Skin.

Tip 6 – Gezonde hondensnacks

Je wilt je trouwe vriend natuurlijk zo nu en dan verwennen met lekkere snacks en koekjes. Maar ook hiervoor geldt; zorg dat ze voedzaam zijn. Er zijn vele verschillende soorten snacks te verkrijgen, maar helaas zijn deze niet allemaal even gezond en voedzaam. Kijk daarom goed naar de voedingswaarde van de snacks zodat deze bijdragen aan de algehele gezondheid van je hond en aan de huid en vacht. De snacks van Healthy Heads zijn hiervoor heel goed geschikt. Healthy Heads Fish Treats zit boordevol voedingstoffen en is een gezonde keuze als snack of traktatie voor je hond.

Tip 7 – Voorkom vlooien- en teken

Vlooien en teken irriteren de huid van je hond met als gevolg dat je hond zichzelf voortdurend krabt en bijt. Dit kan zowel de vacht beschadigen als gezondheidsproblemen veroorzaken. Bescherm je hond daarom goed tegen vlooien- en teken zodat hij vrij van parasieten door het leven gaat!

Er zijn verschillende mogelijkheden om vlooien- en teken te weren. Zo kan je kiezen voor een vlooienband of voor vlooiendruppels. De bekendste en meest gekozen vlooienband is die van Seresto. Deze vlooienband biedt maar liefst 8 maanden bescherming. Naast Seresto zijn er nog vele alternatieven. Onderzoek welke manier en welk merk het beste bij jou past. Twijfel je? Schroom dan niet om te overleggen met je dierenarts.

Tip 8 – Gebruik kokosolie

Trakteer je hond af en toe eens op scheutje kokosolie. Kokosolie heeft een goede uitwerking op de vacht van je hond. Je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken voor de vachtverzorging van je hond. Het hydrateert de huid en maakt de vacht van je hond glanzender. Hoe gebruik je kokosolie? Simpel. Voeg een paar druppeltjes kokosolie toe aan de shampoo tijdens het badderen.

Tip 9 – Blijven bewegen

Dat beweging goed is voor mens en dier, hoeven we je niet meer te vertellen. Net als mensen hebben honden voldoende beweging nodig om energie te krijgen, overgewicht tegen te gaan en hun botten en gewrichten in goede conditie te houden. Voldoende beweging heeft daarnaast ook een positief effect op de mentale toestand van je hond. Wanneer je hond zich goed en gelukkig voelt, zal hij dit ook uitstralen. Voor het oog zal dit waarneembaar zijn door een mooie glanzende vacht!

Tip 10 – Raadpleeg je dierenarts

Heb je alle tips toegepast maar merk je dat je hond last blijft houden van een slechte huid of vacht? Dan adviseren wij om eens langs te gaan bij je dierenarts. De dierenarts zal dan onderzoeken wat het onderliggende probleem is en zal met een passend behandelplan komen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je hond ergens specifiek allergisch voor is. De dierenarts kan dit achterhalen en je adviseren wat je kunt aanpassen.

Als dierenliefhebber houd je van je hond. Je zult er daarom ongetwijfeld alles aan doen om je puppy of hond gezond en gelukkig te houden! Zorg dat zijn voeding van topkwaliteit is, kies voor gezonde snacks en ondersteun waar nodig met natuurlijke supplementen. De vachtverzorging van je hond mag uiteraard ook niet ontbreken. Borstel je trouwe vriend regelmatig en geef hem periodiek een lekker bad. Bescherm tot slot je hond tegen vervelende vlooien- en teken. Mocht je vragen hebben over de verzorging van je hond, schroom dan nooit om je dierenarts te contacten. Uiteraard staan de specialisten van Healthy Heads ook altijd voor je klaar voor vragen of advies!


Over Healthy Heads

Healthy Heads is er om honden en katten en goed leven te geven. Gezond en gelukkig! Met gezonde voeding en natuurlijke supplementen dragen wij hier aan bij. Goede voeding is de basis voor een gezonde en gelukkige hond of kat. Soms kan het alleen voorkomen dat je hond of kat hier niet genoeg aan heeft. De aanvullende voeding van Healthy Heads is in dit geval de oplossing. Onze supplementen zijn een aanvulling op de reguliere voeding en bieden ondersteuning voor de algehele gezondheid of voor specifieke klachten. Zo bieden wij een oplossing voor vervelende huidongemakken, een slechte (geurrijke) vacht of voor het verbeteren van de weestand.

Voor een gouden conditie

Bij Healthy Heads gaan we alleen voor het beste! Voor de gezondheid en het geluk van jouw hond of kat. Alles om jouw huisdier in gouden conditie te houden. Met Healthy Heads lukt het!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Trustpilot
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »