• Lorem ipsum

Acht tips om een ​​agressieve hond te kalmeren

12 Sep 2023

Honden spelen en knuffelen graag met ons, maar soms neemt hun natuur het over en dit leidt ertoe dat ze agressief worden en grommen.
En eerlijk gezegd is dit geen probleem om te negeren, omdat agressief gedrag van honden kan escaleren en daarom zo snel mogelijk moet worden opgelost.
In dit artikel leer je de redenen achter de agressie van jouw hond kennen en geven we een aantal tips mee die je kan gebruiken om jouw hond op een betere manier te kalmeren.

Oorzaken voor aggresieve honden. 

 
Honden gedragen zich om verschillende redenen agressief, en het kalmeren van een agressieve hond kost tijd en moeite, dus dit is iets dat je zeker in gedachten moet houden. Om de woede op te lossen, moet je eerst leren waardoor agressie eigenlijk kan veroorzaakt worden. De meest voorkomende oorzaken achter de agressie van de hond zijn:
  • Angst
  • Verdediging 
  • Sociale angst 
  • Frustratie
  • Territoriale dominantie

Tips om een ​​agressieve hond te kalmeren


Met wat tips en training kun je een agressieve hond veranderen in een goed opgevoede metgezel die je graag aan je zijde hebt.


Hieronder vind je onze beste tips om toe te passen!

1. Train je hond:


Honden hebben heel veel energie in zich en als ze geen manier vinden om het los te laten, worden ze daardoor agressief.
Je moet dus met je hond spelen en oefenen om alle opgekropte energie vrij te maken en een rustiger mentale toestand te bereiken.
Plus, dat zal wat extra oefening en naadloos plezier zijn voor jou en je beste metgezel!


2. Introduceer je hond aan medehonden:


Honden met sociale agressie zijn vaak moeilijk te kalmeren en het toont aan dat jouw hond niet sociaal is opgeleid of van nature socialisatie vermijdt.
Om hem vertrouwd te maken met de aanwezigheid van andere mensen en honden, kan je hem het beste aan het begin van zijn trainingssessies naar een hondenpark brengen.
Dagelijkse interacties met mensen en andere honden zijn zeer nuttig bij het elimineren van de sociale agressie van jouw hond.

3. Probeer een muilkorf te gebruiken (optioneel):


Een muilkorf is het laatste dat je kan proberen om jouw hond te kalmeren, maar soms is het de beste optie om de agressie van jouw hond in het openbaar onder controle te houden.
Het kan in het begin moeilijk zijn om je hond te zien met een rubberen kooi rond zijn gezicht, maar weet na een paar keer dragen zal het geen overlast meer veroorzaken.
Wanneer je hond de muilkorf draagt, moet je ook stoppen met het spelen van touwtrekken om te voorkomen dat de agressie wordt geactiveerd.


4. Positieve bekrachtiging:


Het implementeren van positieve bekrachtiging is een van de beste manieren om agressie te vertragen.
Positieve bekrachtiging is het behandelen van je hond met veel waardering en traktaties.
Als jouw hond bijvoorbeeld angstig of agressief wordt als hij een vreemde ziet, moet hij een redelijke afstand houden om te voorkomen dat hij zijn natuurlijke reactie uitlokt.
Dan kunnen mensen langzaam naar hen toe komen en op hun rug kloppen om hun vertrouwen te winnen.
Op deze manier leert jouw hond zich idealiter te gedragen en kalm te blijven in verschillende vergelijkbare omstandigheden.

 

5. Identificeer jezelf als de roedelleider:

 
Dominantieproblemen bij honden zijn een prominente oorzaak van agressie, omdat ze onder die omstandigheden meestal uithalen tegen andere honden om ze weg te houden van hun territorium. En dus is de beste manier om je hond commando's te leren en hem te laten geloven dat jij de leider bent. Wees de wolf van het peloton!
 

6. Wees kalm in het bijzijn van jouw hond:

 
Als jouw hond gromt of snauwt, en je schreeuwt of scheldt, kan hij zijn defensieve agressie activeren, waardoor hij uiteindelijk kan aanvallen. Als jouw hond aan de lijn is, neem hem dan rustig weg van de oorzaak van de agressie. Hij zal ontspannen worden en uiteindelijk de agressieve situatie overwinnen. Als hij niet aangelijnd is, kan je agressieve gedrag de situatie verergeren. Kom in dergelijke gevallen niet in de buurt en communiceer in plaats daarvan op afstand. Schreeuw, ren of keer niet terug naar je agressieve hond, omdat al deze bewegingen hem kunnen uitlokken. Je kalme gedrag is ook de sleutel tot het kalmeren van je hond, dus blijf kalm!
 

7. Grenzen stellen:


Stel eerst grenzen en maak jouw hond duidelijk dat bijten op kleding of handen onaanvaardbaar is.
Maar als de agressieve instincten van de hond wakker zijn, moet je geen aversieve methoden gebruiken om hem te kalmeren, omdat de hond je kan aanvallen om zichzelf te verdedigen.
Onthoud dat een hond niet zonder reden zal aanvallen of agressief zal zijn!
 

8. Bel een professional:


Als je al het nodige gedaan hebt om de agressie te kalmeren, maar je hond nog steeds agressief wordt, moet je een professional bezoeken.
Hij kan je helpen ontdekken of jouw hond trauma's uit het verleden heeft gehad en je ook advies geven over hoe je hem kunt behandelen.
Uiteindelijk kan je jouw hond aanmelden voor trainingssessies met die professional, waardoor je elke rand van zijn karakter kunt gladstrijken!


Onthoud dit over agressieve honden


Honden zijn krachtige wezens, wiens agressief gedrag een katalysator kan zijn voor veel onaangename situaties en spanningen.
Dit is precies de reden waarom het van essentieel belang is om de woedeproblemen van jouw hond op te lossen.
Het beste wat je kunt doen, is proberen dominant en kalm te blijven op de momenten dat het zich voordoet.
Onthoud dat jij het grootste voorbeeld voor je hond bent en dat je hond een beetje een weerspiegeling van jou is.
Blijf kalm. Blijf geduldig. Train je huisdier!
 
Als angst vooral de oorzaak van de agressie zou zijn, kan je de no-stress-paste overwegen
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Trustpilot
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »