• Lorem ipsum

Waarom eet mijn hond poep (ontlasting)?

14 Nov 2020
door Ramon van Dagboek van een hond

Dit is een vraag waar veel honden bezitters mee zitten. Ook de volgende vragen komen vaak al snel erachter aan. Is het gevaarlijk? En hoe kan ik het afleren? In deze blog gaan we het hebben over het onsmakelijke onderwerp ontlasting op eten! De meest gestelde vragen worden beantwoord, de mogelijke oplossing en alle informatie die je over dit onderwerp moet weten.


De wetenschappelijke naam voor het eten van ontlasting

Coprofagie is de wetenschappelijke naam voor het eten van poep. De term is afkomstig van de oude grieken kopros (κοπρος) en phagein (φαγειν). Dit betekent ontlasting en eten.


Waarom eet een hond ontlasting?

Het eten van ontlasting is voor een hond natuurlijk gedrag. De reden ervan kan heel verschillend zijn. Het kan gaan om poep van andere dieren zoals katten en paarden, maar ook zijn eigen ontlasting of van andere honden.

Een reden van het eten van poep kan zijn dat ze het gewoon lekker vinden smaken. Maar de meest voorkomende reden dat een hond ontlasting eet is een tekort aan bepaalde voedingsstoffen of een verminderde werking van de pancreas (alvleesklier). Ook kan de hond ontlasting eten omdat ze simpelweg honger heeft.

Bij pups en jongere honden kan het willen schoonhouden van de bench ook een reden zijn dat de ontlasting gegeten wordt. In dit geval heeft het met het gedrag van de hond te maken. Soms eet de pup al ontlasting voor het een nieuw huis heeft. Als het nest niet vaak genoeg schoon is gemaakt kan een pup ook poep gaan eten, of als de moederhond poep eet kan dit gedrag ook gekopieerd worden.

De laatste reden dat een hond ontlasting eet kan door de baasjes zelf komen. Als de hond niet goed of moeilijk zindelijk wordt, gebeurt het helaas weleens dat het baasje de snuit van de hond in de ontlasting drukt. Deze honden hebben zo de geur en smaak van hun eigen poep leren kennen en waarderen.

Hierboven lees je dus de meest voorkomende redenen. Uiteraard kan het ook een medische oorzaak hebben. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk er achter te komen waarom je hond ontlasting eet, zodat je het op kan gaan lossen.

Hoe kan ik ontlasting eten oplossen?

Als het om honger, het ontbreken van bepaalde voedingsstoffen of de alvleesklier gaat, dan is goede en gezonde voeding de oplossing. Het hondenvoer van Barking Heads is 100% natuurlijk en bevat alle belangrijke voedingsstoffen die een hond nodig heeft. Ook bevordert het een goede spijsvertering.

Als dus de voeding het probleem is, zorg dan dat je goede voeding voor je hond koopt en je hond 2x per dag een bak brokken geeft. Zodat ze snel weer alle voedingsstoffen binnenkrijgt zodat ze de ontlasting laat staan. Als het om honger gaat dan kun je je hond extra bijvoeren. Dit zie je regelmatig bij gecastreerde honden.

Gaat het om gedrags redenen dan is het vaak lastiger om te voorkomen dat je hond poep eet. Vaak doen ze dit om zichzelf te belonen of het baasje in hun ogen te helpen door de ontlasting zelf op te ruimen. Als je hond zijn eigen ontlasting eet om welke reden dan ook, kun je een ananas door het voer gaan mengen. Zodra de ananas verteerd is geeft het voor de meeste honden een zeer onaangename geur af. Een hond beslist namelijk vooral op de geur of iets eetbaar is of niet.

Dit gaat natuurlijk niet werken als je hond ontlasting van andere dieren en/of honden eet. Het is lastig om dit te voorkomen, je kunt je hond aan de lijn houden waar veel ontlasting ligt en haar goed in de gaten houden. Een goede oplossing is een alternatief aanbieden als je hond ontlasting wil gaan eten. Dit kan doormiddel van een speeltje bijvoorbeeld een bal of een lekkere hondensnack. Ook een geluid/commando kan voor afleiding zorgen. Als het aan het gedrag ligt kan het lang duren voordat je hond er helemaal vanaf is. Bij goed gedrag is het belangrijk om de hond te belonen. Zien dat je hond ontlasting eet is geen prettig gezicht, maar het kan altijd erger. Er zijn namelijk ook honden die door de ontlasting heen rollen.

Zijn er rassen die meer of eerder ontlasting eten?

Zoals je wellicht gelezen hebt is het vrij normaal dat een hond ontlasting eet. Toch zijn er een aantal rassen die gemiddeld meer en eerder ontlasting eten dan andere rassen.

De rassen die meer ontlasting eten zijn:

  • Spaniëls
  • Retrievers
  • Waterhonden

Is het eten van ontlasting gevaarlijk voor de hond?

In de meeste gevallen is het niet gevaarlijk. Toch is het aanbevolen om te zorgen dat je hond geen ontlasting eet. De ontlasting kan namelijk gevaarlijk en in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn. Denk hierbij aan uitscheiding van medicijnen en parasieten. Hieronder vind je een aantal soorten ontlasting waar gevaar op de loer ligt.

Paardenpoep

Paardenpoep kan heel gevaarlijk zijn vooral als het paard net ontwormd is. De ontlasting bevat dan vaak nog rest van medicijnen tegen wormen. Dit kan dodelijk zijn voor honden. Vooral voor Collies en Shelties is het medicijn erg gevaarlijk.

Menselijke ontlasting

In grote steden zoals Amsterdam komt het regelmatig voor dat er in de straten ontlasting van mensen ligt. Denk hierbij vooral aan dak- en thuislozen en junks. Als je hond menselijke ontlasting eet die afkomstig is van een junk kan ze dus ook drugs binnen krijgen. Van diverse drugs is het zelfs mogelijk dat dit onverteerd in de ontlasting terecht komt. Het is dus niet uit te sluiten dat je hond via de ontlasting drugs binnen kan krijgen, ook al is de kans klein. Dit is voornamelijk gevaarlijk voor kleine hondjes met een gering lichaamsgewicht. Een kleine hoeveelheid kan al flink problemen opleveren bij deze hondjes.

Hondenpoep

In de onlasting van de hond kan de Neospora-parasiet. Deze parasiet kan het zenuwstelsel van je hond aantasten. De hond kan deze parasiet binnen krijgen door in aanraking te komen met besmette voorwerpen of objecten. De parasiet kan ook verkregen worden door het eten van rauw vlees van een besmette rund. Het duurt ongeveer 12 dagen voordat de besmette eitjes in de hondenpoep te traceren zijn.

Tot slot: Gastblog

Deze blog is geschreven door Ramon Kuiters van dagboekvaneenhond.nl Regelmatig wisselen Ramon en Healthy Heads blogs uit om de kennis en informatie over honden met elkaar te delen.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Trustpilot
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »