• Lorem ipsum

Essentiële Voedingsstoffen en het beste kattenvoer voor een Gezonde Kat

19 Sep 2023
door Claudia Smet

Een gezonde, gelukkige kat begint bij goede voeding. Maar wat heeft je pluizige metgezel eigenlijk nodig om te gedijen? Maak je geen zorgen; we staan voor je klaar om de essentiële voedingsstoffen te ontrafelen die je kat nodig heeft voor een bruisend en lang leven.

Wat bepaalt de voedingsbehoefte bij de kat ? 

Welke hoeveelheid moet ik mijn kat voeren? Zal het voer alleen al alle voedingsstoffen leveren? Kan mijn kat dit wel eten? Alle katteneigenaren stellen zulke vragen voordat ze voer voor hun kat kopen, maar hé, maak je geen zorgen!

Net als bij mensen zijn de voedingsbehoeften van katten afhankelijk van verschillende factoren, waaronder: 

  • Ras
  • Geslacht
  • Leeftijd
  • Activiteit

Laten we nu eens kijken naar de voedingsstoffen die je kat nodig heeft!

Hoeveel eiwitten heeft een kat nodig ? 

Net als voor ons mensen is eiwit ook voor katten de belangrijkste voedingsstof in hun voeding. Eiwit helpt bij de opbouw en het herstel van organen en weefsels, waaronder het hart, de spieren, de huid, het haar en het kraakbeen. Als carnivoren gebruiken katten dierlijke eiwitten om in hun behoefte aan aminozuren te voorzien. Een tekort aan die aminozuren kan bij katten tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Een gebrek aan taurine in het lichaam van de kat kan leiden tot klinische problemen waaronder doofheid, blindheid, falen van de voortplanting en hartfalen. Eiwitten van dieren zijn belangrijker in het dieet van een kat dan eiwitten van planten, omdat vegetarische diëten niet geschikt zijn voor katten. Daarom hebben rundvlees, vis en gevogelte alle eiwitten die de kat nodig heeft.

Hoeveel eiwit heeft je kat nodig?

De hoeveelheid eiwit varieert afhankelijk van factoren als activiteit en leeftijd, maar over het algemeen moeten volwassen katten een dieet eten dat voor 35-40% uit eiwit bestaat.

Het beste kattenvoer en de hoeveelheid vetten. 

Kwaliteitsvetzuren zijn essentieel voor de celstructuur en -functie en bevatten per gram meer dan 2 keer zoveel calorieën als eiwitten. Katten halen 50% van hun energie uit de vetten in hun voeding, maar katten zijn gevoelig voor overgewicht. Geef dus nooit voer met grote hoeveelheden vetten. De goede vetten, omega-3 en omega-6, zijn de belangrijkste vetzuren die katten nodig hebben. Vis en vlees zijn de belangrijkste bronnen van die voedingsstoffen en kunnen helpen om de huid en de vacht van de kat gezond te houden. Een tekort aan die voedingsstoffen kan leiden tot fysiologische en cognitieve problemen in het lichaam van de kat zoals afwijkingen van het zenuwstelsel en problemen met het gezichtsvermogen.

Omega 3 voor katten als supplement 

Hoeveel vet heeft je kat nodig?

Over het algemeen moeten vetten tot 25% van de calorie-inhoud van de dagelijkse voeding van een kat uitmaken.

De kat en Koolhydraten

Koolhydraten zijn ook een bron van energie voor de kat en zijn essentieel voor lactatie, zwangerschap en groei. Hoewel katten niet per se koolhydraten nodig hebben in hun dieet, zijn ze een geweldige bron van energie. Koolhydraten helpen bij de vertering en opname van voedsel in het lichaam van de kat. Een tekort aan koolhydraten kan leiden tot verminderde energie en lusteloosheid. En aangezien lethargie een kat vatbaarder kan maken voor overgewicht, is het een goed idee om dit tijdig te behandelen. Een nog beter idee is om in dat geval je dierenarts te raadplegen voor veranderingen in de voedingsbehoeften van je kat.

Hoeveel koolhydraten heeft je kat nodig?

Voor het grootste deel moet je 10-20% van de dagelijkse energie-inname van je kat aanhouden, voor koolhydraten.

 

Conclusie betreffende het beste kattenvoer

De juiste balans van vetten, eiwitten en koolhydraten is van vitaal belang voor de gezondheid van je kat. Deze macronutriënten spelen een cruciale rol bij de opbouw van spieren, energievoorziening en algeheel welzijn.

Begrijp de behoeften van je kat op basis van leeftijd, activiteit en gezondheid, en kies voeding die afgestemd is op deze behoeften. Door te investeren in de juiste voeding geef je je harige metgezel de beste kans op een actief en gezond leven.

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Trustpilot
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »