Diarree bij honden kan eens in de zoveel tijd gebeuren. Diverse oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen. Zo kan een plotselinge verandering in het dieet dit als gevolg hebben, maar ook een virus kan de oorzaak zijn van diarree bij honden. Soms is diarree eenmalig, en is het binnen een dag voorbij. In andere gevallen kan bij honden de diarree langer aanhouden. Vaak gaat dit gepaard met ziekte en koorts. In zulke gevallen is het aan te raden om even langs te gaan bij de dierenarts.
Logischerwijs wil je diarree bij honden stoppen, zo snel mogelijk. In deze blog laten we je zien wat diarree bij honden veroorzaakt, hoe je dit kunt stoppen en wat je kunt doen om dergelijke problemen te voorkomen. In één van onze andere blogs hebben we je al verteld hoe je de darmflora van je hond op orde kunt houden. Dit kan diarree voorkomen, maar niet in alle instanties. Als je echt wilt weten wat je kunt doen tegen diarree bij honden, moet je snel verder lezen.
Wat is diarree bij honden?
Diarree is een lichamelijke klacht waarbij de poep door uiteenlopende oorzaken dun en waterig is. Bij de mens zorgt dit ervoor dat men frequenter naar het toilet moet. Naast mensen kunnen ook dieren last krijgen van diarree. Bij honden komt diarree ook voor. Net als de mens krijgt ook de hond last van waterige ontlasting en moet het dier vaker naar buiten om zijn of haar behoefte te doen. Altijd is diarree een reactie op een onderliggend probleem. Dit kan van alles zijn, van iets verkeerds eten tot aan een virus. Diarree kan eenmalig zijn, maar het kan ook zijn dat je hond hier meerdere dagen op een rij last van blijft houden. In zulke gevallen is het aan te raden om even langs te gaan bij de dierenarts.
Wat voor soort diarree heeft mijn hond?
Diarree bij honden kan in drie categorieën ingedeeld worden. Ten eerste is er de acute diarree. Deze vorm van diarree duurt minder dan drie weken en gaat over het algemeen vanzelf over, tenzij een virus of infectie hieraan ten grondslag ligt. Houden de klachten langer dan drie weken aan, dan kan er sprake zijn van chronische diarree. In dat geval is het belangrijk dat de dierenarts grondig onderzoekt wat de onderliggende oorzaak kan zijn. Goede voeding kan belangrijk zijn om de kans op diarree te verkleinen. Daarnaast is er nog recidiverende diarree, waarbij klachten om de zoveel tijd terugkeren.
Wat zijn de oorzaken van diarree bij honden?
Meerdere oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan diarree bij je huisdier. Soms gaan de klachten die hiermee gepaard gaan vanzelf over, terwijl soms een behandeling nodig is. Dit hangt af van de oorzaak. Hieronder zetten we de belangrijkste oorzaken van diarree bij honden voor je op een rij.
Plotselinge verandering in het dieet
Als mensen te eenzijdig eten, levert dit klachten op. Bij honden is het juist andersom: zij kunnen totaal niet tegen variatie. Een plotselinge verandering in het dieet kan hierdoor gepaard gaan met dunne ontlasting. Dit komt doordat het lichaam van een hond zich instelt op dit voer. Het darmstelsel wordt erop afgesteld. Als je hond ineens ander voer krijgt, zal dit een negatief effect hebben op het darmstelsel. Met waterige ontlasting als gevolg. Als je het dieet van je hond aanpast, bijvoorbeeld omdat je overstapt op andere brokken, kun je dit het beste geleidelijk doen. Begin met de eerste twee dagen een kwart van het nieuwe voer te geven en driekwart van het huidige voer. Hierna doe je twee dagen de helft, waarna je de volgende twee dagen driekwart van het nieuwe voer en een kwart van het oude voer geeft. Zo voorkom je problemen en kan het darmstelsel van je hond geleidelijk wennen.
Iets verkeerds gegeten
Het kan altijd voorkomen dat je hond iets verkeerds heeft gegeten. Zo kan het zijn dat je hond buiten iets van de grond heeft gepakt, of dat er een rot stukje in het eten zat. Ook kan het gebeuren dat je voor jezelf eten aan het maken bent in de keuken en er iets op de grond valt, wat de hond vervolgens opeet. Soms valt dit heel slecht, met dunne ontlasting als gevolg. Het lichaam moet nu eenmaal datgene wat verkeerd valt uit het lijf krijgen. In zulke gevallen gaan de klachten vaak snel voorbij. Diarree is dus niet altijd reden tot paniek en kan kortstondig zijn.
Vervuild drinkwater
Daarnaast kan vervuild drinkwater een oorzaak van waterige ontlasting zijn. Het is van belang dat het water binnen geregeld ververst wordt. Zo minimaliseer je de kans op vervuild drinkwater. Maar het kan ook zijn dat je huisdier buiten water heeft gedronken dat vervuild is geraakt. Hierbij kun je denken aan een plas op de grond, een meertje of een ton met water. Hier kan het lichaam van je trouwe viervoeter heftig op reageren, met diarree als gevolg.
Bacteriën en infecties
De meest voorkomende oorzaak van diarree bij honden is een virus. Ook bacteriën en diverse soorten infecties kunnen ten grondslag liggen hieraan. Heb je andere honden in huis? Dan is het belangrijk om hen weg te houden bij de dunne ontlasting van je zieke hond. Anders kan de infectie of het virus ook naar hen overspringen. Koorts is een goede indicator van een virus. Ook braken en overgeven wijzen hierop. In zulke gevallen is een behandeling bij de dierenarts de beste optie.
Parasieten
Daarnaast kunnen parasieten het darmstelsel van je hond aantasten, met dunne ontlasting als gevolg. Wormen komen geregeld voor bij honden. Daarom moeten puppy’s geregeld ontwormd worden, terwijl dit bij volwassen honden om het half jaar moet gebeuren.
Een andere parasiet die geregeld voorkomt bij zowel puppy’s als volwassen honden is Giardia. Deze besmettelijke darmparasiet leidt vooral bij jonge honden ertoe dat ze last krijgen van diarree. Oudere honden groeien hier vaak overeen. Zij kunnen nog wel besmet raken, maar de kans op diarree is bij hen vele malen kleiner. Als je hond besmet is met de Giardia parasiet, kan er bloed in de ontlasting te zien zijn. Een ontwormingskuur is meestal voldoende om deze problemen te verhelpen. Een dieet van hypoallergene brokken kan ook een tijdje nodig zijn om de darmen wat rust te geven.
Wat moet je doen als honden diarree krijgen?
Diarree heeft dunne, waterige ontlasting tot gevolg. Hierdoor verliest je huisdier meer vocht en zouten dan gemiddeld. Daarom is het aan te raden om voldoende water aan de hond te geven. Daarnaast kun je proberen om kleine hoeveelheden voedsel aan je hond te geven. Alhoewel het niet erg is als je hond een dag niet kan eten, zal het dier op een gegeven moment ook voedingsstoffen nodig hebben. Kleine hoeveelheden verkleinen de kans op braken.
Ga daarnaast geregeld met je huisdier wandelen, want het dier zal vaker zijn behoefte moeten doen. Zo voorkom je dat er in huis gepoept wordt. Ruim de ontlasting van je hond op om verdere besmetting of herbesmetting van je eigen hond te voorkomen. Als je hond andere ziekteverschijnselen heeft of langer dan een aantal dagen last heeft van diarree, kun je het beste een afspraak maken met de dierenarts.
Kun je diarree bij honden stoppen of voorkomen?
Hierboven hebben we je verteld wat je het beste kunt doen als je hond last krijgt van diarree. Diarree geheel voorkomen is onmogelijk, want het kan altijd gebeuren dat je huisdier iets verkeerds eet. Zo kan het zijn dat je hond iets van straat oppakt tijdens het uitlaten, of dat in huis iets op de grond lag wat je hond heeft opgegeten en waar vervolgens slecht op gereageerd wordt. Het kan iedereen overkomen. Toch zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om diarree bij honden te voorkomen. 100% voorkomen is onmogelijk, maar je verkleint de kans op ongemakken wel hierdoor.
Hoe verklein je de kans op diarree bij honden?
Ten eerste is het aan te raden om je puppy niet uit te laten op plekken waar andere honden hun behoefte doen totdat ze volledig ingeënt zijn. Puppy’s zijn gevoeliger voor bacteriën, infecties en virussen. Let goed op wat je hond eet en voorkom dat je huisdier vreemde dingen van de straat oppakt. Daarnaast is een goed en gebalanceerd dieet een aanrader. Binnen het assortiment van Healthy Heads vind je alles wat je nodig hebt op het gebied van hondenbrokken en supplementen. Voor een gezonde maag- en darmflora zijn onze Golden Resistance brokken een aanrader. Deze brokken verhogen de weerstand, bevorderen een goede spijsvertering, verkleinen de kans op wormen of Giardia, reinigen het lichaam en dragen bij aan een betere gezondheid voor je hond. Dit aanvullend diervoeder verkleint de kans op diarree bij honden significant.
Investeer in de gezondheid van je hond bij Healthy Heads
Bij Healthy Heads vind je alle producten die je nodig hebt om je hond in topconditie te houden. Onze producten zijn een waardevolle investering in de gezondheid van je hond. Bovendien worden onze producten allen op een natuurlijke wijze geproduceerd. Zo bevatten onze producten nooit conserveringsmiddelen, geur-, kleur- of smaakstoffen en andere additieven. Dit zorgt er tevens voor dat onze producten beter door een hond worden opgenomen. Wil jij een zo gezond mogelijk dieet samenstellen voor jouw huisdier? Healthy Heads helpt je hierbij. Neem gerust een kijkje binnen ons assortiment en ontdek de mogelijkheden.