• Lorem ipsum

Hondenvoer versus vlees - wat kan je het beste voeren aan je hond?

17 Apr 2022
door Claudia

Honden worden al eeuwenlang beschouwd als de beste vriend van de mens, en terecht. Ze zijn loyaal, liefdevol en het  zijn geweldige metgezellen.

 

Maar wat moet je je harige vriend te eten geven?

 

Sommige mensen zeggen dat hondenvoer de beste voeding is, terwijl anderen pleiten voor het gebruik van vlees.

 

Dus, wat is de juiste keuze? Laten we beide opties eens nader bekijken.

Voordelen van hondenvoer

Over het algemeen is het gebruik van hondenvoer in het honden-dieet volkomen acceptabel. Het kan je hond helpen om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.

Ook vinden de meeste honden het niet erg om de rest van hun leven droogvoer te eten. In tegenstelling tot katten drinken honden voldoende water en hebben ze geen vocht uit het voer nodig.

Je kan ook kiezen tussen brokken of droogvoer en blikvoer. Blikvoer bevat vaak meer eiwitten en vocht, maar droogvoer is goed voor het gebit van een hond.

Wanneer je het voer voor je hond kiest op basis van de leeftijd, grootte en gezondheid van jouw hond en de aanbevelingen van de dierenarts, zorgt dit voor opmerkelijke resultaten.

Hier zijn een paar voordelen van het voeren van je hond alleen met hondenvoer!

  • Hondenvoer bevat meerdere voedingsstoffen
  • Het is gemaakt volgens de voedingsbehoeften van de meeste honden
  • Het vereist geen voorbereiding
  • Het is gemakkelijk te beheren,
  • Je kunt het makkelijk meenemen als je op reis gaat
  • Er zijn genoeg mogelijkheden voor elk budget en elke smaak
  • Het sluit andere soorten voedsel niet uit
  • De labels laten de ware voedingswaarde van het voedsel zien

Het dieet bestaande uit enkel vlees in één oogopslag

Sommige hondenbezitters kiezen ervoor om hun hondenvrienden uitsluitend vlees te geven. Hoewel het voor hen misschien een geweldige optie lijkt, kunnen er gevolgen op de lange termijn optreden.

Honden zijn carnivoren die zich het beste ontwikkelen wanneer ze een eiwitrijk dieet volgen.  Een dieet met alleen vlees past perfect in dit plaatje.

Het organisme van de complexe hond heeft echter meer voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren en verschillende orgaansystemen te ondersteunen.

Een hond die alleen vlees eet, heeft bijvoorbeeld vaak last van darmproblemen, constipatie, diarree en winderigheid.

Prikkelbaarheid, jeuk en oorproblemen kunnen ook optreden na een dieet met alleen vlees en vanwege een tekort aan voedingsstoffen bij honden.

Rauw versus gekookt vlees

Soms voeren hondenbezitters hun honden rauw vlees. De redenen voor een rauw dieet voor honden zijn dat sommige onderzoeken suggereren dat rauw vlees gemakkelijker te verteren is voor honden dan gekookt voedsel of hondenvoer.

Momenteel is er geen wetenschappelijk bewijs dat wijst op de voordelen van rauw vlees ten opzichte van verwerkt vlees in de voeding van honden.

Aan de andere kant is rauw vlees vatbaarder voor bacteriën zoals Listeria, Escherichia coli en Salmonella.

De bereiding van het vlees doodt al die bacteriën en maakt vlees veilig voor consumptie voor zowel honden als mensen.

Als je besluit om rauw vlees in het dieet van je hond op te nemen, zorg er dan voor dat je hiermee veilig omgaat. Dit houdt in: ken de oorsprong van het vlees,  was en serveer het vlees op schone oppervlakken die eerder zijn ontsmet.

Het vonnis

Een vleesdieet kan niet voldoen aan de voedingsbehoefte van je hond. Maar vlees bevat zeer heilzame ingrediënten voor de ontwikkeling van de hond.

Je kan ervoor kiezen om je hond alleen hondenvoer te geven, volgens de regel 90:10. Het betekent dat 90 procent van het dieet hondenvoer van hoge kwaliteit moet zijn en dat de tien procent traktaties, fruit en groenten kan zijn.

Aan de andere kant, als je ervoor kiest om het voer van je hond aan te vullen met vlees, moet je mager vlees kiezen, van menselijke kwaliteit. Kook vlees om bacteriën te doden en vermijd kippenvel, spek, vetresten en vleesresten.

Vergeet niet jouw dierenarts te raadplegen voordat je radicale veranderingen aan het dieet van je hond aanbrengt.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Trustpilot
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »